maandag 9 maart 2015

DIY Chemohat model T.Martin vs1.

Wat heb je nodig?

  • 2 rekbare lappen stof van ongeveer 40 X 60cm (dit mogen stoffen uit dezelfde kleuren of verschillende kleuren/prints zijn, zolang ze samen maar mooi passen)
  • Bijpassende kleuren naaigaren
  • Eventueel mooie applicaties, knopen,...versiering
  • Eventueel bijpassend paspel
Hoe ga je te werk? 

STAP 1
Maak een patroon in karton: voor de muts een halve ovaal met breedte 27cm en hoogte 23,5cm. Een tweede patroon wordt de boord van de muts, dit maak je door een rechthoek uit te knippen in karton met 10cm hoogte en 27cm lengte. 

STAP 2
Leg de patronen op de stofvouw van één van je gekozen stoffen en knip uit. Doe hetzelfde voor de andere stof.


Je bekomt dan twee lappen stof die er ongeveer zo uit zien:

STAP 3
Kies één van beide lappen om mee te beginnen en vouw dubbel met de mooie kant van de stof naar binnen. Spelt de losse ronde zijden vast (de rechte zijden nog niet)


Naai vast en geef vervolgens knipjes tot aan de naad




Doe exact hetzelfde voor de tweede lap stof

STAP 4
Schuif binnen- en buitenmuts in elkaar met de mooie kanten tegen elkaar. De minder mooie kanten zijn nu dus zichtbaar. Spelt de rechten zijden tegen elkaar, maar laat een keergat. Naai dit rondom vast, maar laat het keergat open.


STAP 5
Trek de muts nu door het keergat met de mooie kanten naar buiten


STAP 6
Duw de binnenmuts in de buitenmuts


STAP 7
Dicht het keergat en draai de boord om. Eventueel kan je zoals op de foto nog een kleine applicatie toevoegen op de boord.

VARIATIES
  • De "Nikkie"-variatie: in plaats van binnen- en  buitenmuts rechtstreeks aan elkaar te naaien, kan je hiertussen ook een paspellint naaien. Je krijgt dan dit effect (let vooral op het gele accent tussen boord en muts):
  • Wil je graag de applicatie op het hoedje zelf in plaats van op de boord, let er dan op dat je ze erop zet vooraleer binnen- en  buitenmuts aan elkaar te naaien. Anders wordt de applicatie voelbaar aan de binnenkant en kan ze de hoofdhuid irriteren.
  • Liever geen applicatie? Geen probleem! Dan is je hoedje omkeerbaar!
Veel succes en go-a-hat!

1 opmerking: