maandag 9 november 2015

Tiny (patroon: Peggy)

De Tiny, ontworpen door onze Peggy, is mijn absolute favoriete model. Het past altijd, is omkeerbaar en je kan het op onmogelijk veel verschillende manieren dragen. Daarenboven kan je variƫren op het patroon door bv de sjaal wat breder te maken. Om het te maken is het wel wat tricky. Elke fractie van een milimeter onnauwkeurigheid, wordt onherroepelijk afgestraft met hoekjes die niet uitkomen. Hou de speldjes (en gemakkelijke, niet-glibberige stofjes) bij de hand.


Stap 1

Knip beide patroondelen 2X uit. Een keer in een gekozen  binnenstof, een keer in een gekozen buitenstof. Duid alle middens en referentiepunten goed aan.



Stap 2

Leg patroondeel A (wat op het hoofd komt) met de goede kant van de stof op de goede stofkant van patroondeel B (wat de bindslierten/sjaaltje zal worden). Tip: zorg ervoor dat beide middens perfect op elkaar liggen en begin eventueel zelfs daar met vastspelden.



Stap 3

Patroondeel A moet worden vastgenaaid aan de "hoekige" kant van patroondeel B. De volledig rechte zijde van patroondeel B wordt dus niet aangeraakt. Als alles goed is uitgeknipt en vastgespeld zou het einde van de hoeken van B overeen moeten komen met het einde van de hoeken van A. Dit ziet er dan ongeveer zo uit: 


Stap 4

Dun de hoeken uit en geef knipjes in de rondingen


Stap 5

Doe nu exact hetzelfde voor het andere gekozen stofje. Je hebt dan twee "halve" hoedjes. Eentje voor de binnenkant, eentje voor de buitenkant. Leg de ene met de rechte kant naar buiten, de andere met de averechtse kant naar buiten.



Stap 6

Schuif het rechtse hoedje in het averechtse hoekje zodat de goede kanten van de stoffen tegen elkaar zijn.

 

Stap 7

Naai beide patroondelen B aan elkaar vast, maar laat het keergat open. Het keergat is het rechte stukje tussen de twee hoeken dat in de nek valt. Ik begin met dat stukje vast te spelden. Dan pas de rest. 





Stap 8

Dun de hoeken uit, keer het hoedje om via het keergat en duw het binnenhoedje in het buitenhoedje.




Stap 9

Strijk de naden goed glad en maak het keergat dicht met een blinde handsteek en/of een siersteek die je over heel patroondeel B kan geven.



Stap 10

Style it!







1 opmerking:

  1. dankjewel voor dit alles! Ik wilde net in de naaigroepjes vragen waar ik dit soort patroontjes kon vinden, een vriendin van me is intussen gestart met chemo en ik wil iets voor haar kunnen doen (al kan ik door omstandigheden zelf pas deze zomer aan de slag met hat naaien...). Dit is zo'n mooi initiatief!! dankjewel!!

    BeantwoordenVerwijderen